Kategorier
Okategoriserade

Lyckad utan tillväxt?

2021 var ett riktigt toppenår. Så 2022 tog jag beslutet att skala ner min verksamhet. Men kan man egentligen vara lyckad utan tillväxt?

Längesen jag skrev något i denna blogg inser jag. Men jag har ju de senaste åren varit fullt fokuserad på att driva min byråverksamhet Monday Rebel samt jobba en massa, så den här sidan har av förklarliga skäl varit ganska eftersatt.

2021 – ett toppenår

Förra året var mitt absolut bästa företagarår hittills om vi pratar omsättning. Nästan två miljoner omsatte jag och mina två konsulter, och det är bra mycket mer än jag gjort något annat år under den tid jag varit egen.

Jag gjorde en ordentlig vinst 2021 och mer än dubblade omsättningen…

Men (det finns alltid ett men)

Jag gillade det inte.

Visst hade vi kul och gjorde en himla massa roliga projekt och hade en massa roliga kunder och jag lärde mig såklart massor av att vara chef och kunna delegera (inte göra allt själv).

Men det var också sjukt jobbigt och jag tror fortfarande jag lider av sviterna av en alldeles för intensiv höst vilket visar sig i att jag har större behov av återhämtning och att hänga med hästarna i stallet eller klappa ett får än av ännu en timme framför datorn, i excel eller med en analys.

Tillbaka till konsultrollen

Så vad har hänt då?

Jo vid årsskiftet 2021/2022 bestämde jag mig för att säga upp mina konsulter, dra ner på antalet uppdrag och fokusera på min egen konsultroll istället för våra olika byråjobb. Jag sade upp alla byråkunder och behöll bara en e-handel.

Jag har hittills i år haft två stora konsultuppdrag och just nu har jag bara en enda kund att lägga all min tid och energi på (fast jag jobbar inte heltid, jag har ju en häst att hänga med också).

Men jag hade såklart kunnat rulla på, fortsätta bygga ett företag (som på papperet ändå såg ut att gå bra) men strunta i att lyssna på magkänslan och få mer huvudvärk och sömnproblem av stressen.

Varför jag pausade byrån

För mig handlar det inte (och har aldrig handlat) om pengar, status eller något externt mått på framgång. Det är inte därför jag driver min egen lilla låda och det är inte det som gör mig nöjd eller tillfreds.

Det som driver mig att göra det jag gör är

  • att få göra exakt det jag vill och är bra på
  • att ha friheten att välja kunder och projekt som jag gillar och tror på
  • att få hjälpa mina kunder och se dem bli lika glada som jag blir när det går bra och vi når våra gemensamma mål
  • att få dela med mig av min kunskap, mina mallar, mina smarta tricks för hur man maxar sin marknadsföring och sina arbetssätt

Och jag har insett att jag inte behöver bygga ett stort företag eller en organisation för att göra det. Tvärtom så trivs jag med min frihet att bara ha mig själv (och mina kunder) att ta hänsyn till.

Då och då jobbar jag ändå i projekt med andra och nu gör jag till exempel en digital strategi tillsammans med Unikorn, men jag väljer med omsorg och jag väljer samarbete framför att chefa och delegera och peka med hela handen.

Uppdrag utifrån värderingar

I år har jag också tagit beslutet att sluta jobba med e-handel utan bara jobba med uppdrag som inte bidrar till konsumtionshetsen i samhället.
(Dock att min favorit-ehandelskund säljer begagnade mobiltelefoner, en business som jag verkligen kan stå bakom)

Som det ser ut nu är jag fullbokad fram till min semester men det finns ett antal olika spännande uppdrag som skulle kunna hända framåt hösten. Men jag väljer att hålla det öppet, jag vill inte känna mig uppbokad redan nu.

Får jag drömma helt fritt och önska mig några drömuppdrag så skulle jag gärna kunna tänka mig att jobba för något politiskt parti eller kanske företag som SJ, Visit Sweden eller något annat reserelaterat (upplevelseindustrin är ju härlig och jag är i princip uppvuxen på tåg).

Men min erfarenhet säger mig också att man aldrig vet var de roligaste uppdragen finns. Ett av förra årets allra härligaste team hittade jag till exempel på fackförbundet Vision.

Tar vara på friheten

Så vad vill jag säga med det här?

Jo att det är härligt att vara fri som egen konsult och att alla inte behöver bygga företag och anställa.

Det går alldeles utmärkt att följa sitt eget hjärta och sin drivkraft. Och även om jag skalar ner och byter kappa i år betyder det inte att jag kommer göra exakt samma sak nästa år, det är liksom det som är charmen…