Kategorier
Okategoriserade

Growth Hacking som livsfilosofi

Ibland tänker jag att Growth Hacking är en livsfilosofi hos mig. Det är helt enkelt så jag förhåller mig till allt jag gör i livet. Och för dig som inte har så mycket koll på vad Growth Hacking är så ska jag förklara hur jag tänker.

Det råder delade meningar om vad Growth Hacking egentligen är och hur man kan använda det. I den här posten ger jag mig friheten att filosofera fritt kring hur man kan applicera Growth Hacking som livsfilosofi.

Begreppet är inte supergammalt och myntades egentligen av Sean Ellis i boken Hacking Growth som gavs ut 2010 och de senaste åren har termen tagit sin plats inom digital marknadsföring. Därför är det kanske inte konstigt att det råder en viss förvirring kring vad det egentligen är.

Vad är Growth Hacking egentligen?

Ibland pratar man om Growth Hacking som smarta “hacks” eller tricks för att med enkla medel boosta sin business.

Ett exempel är t ex olika typer av referral-snurror (virala loopar) där du som köper en vara eller signar upp för en tjänst får en rabatt på framtida köp om du tipsar en vän om den här webbshoppen eller tjänsten. Ett enkelt och konstnadseffektivt sätt att få spridning helt enkelt.

Men det är inte vad jag menar med Growth Hacking.

I min värld är Growth Hacking snarare ett arbetssätt som man kan använda när man jobbar med marknadsföring, produktutveckling eller affärsutveckling. Ibland kallar jag det också agil marknadsföring (det går hem i vissa kretsar). Men det viktiga som jag vill poängtera här är att Growth hacking inte är en strategi, det är en process.

Growth Hacking-processen

Så om man kollar på Growth Hacking som arbetssätt ser jag det såhär:

Man har ett eller flera mål som man jobbar mot, det kan till exempel vara att man vill öka trafiken till sin sajt, få en bättre konverteringsgrad eller fler återkommande kunder i sin webbshop, egentligen vad som helst som går att mäta.

Målet sätter man alltså innan man börjar sin Growthprocess, i bästa fall har man en övergripande strategi så man vet vartåt man vill ta sig, men annars har man ju åtminstone nån typ av mål man vill uppnå.

Sen sätter man igång med själva Growth Hacking processen som i de flesta fall brukar följa en ganska standardiserad mall.

Man kommer på idéer som man sedan prioriterar, testar och analyserar. Ibland kanske man behöver gå runt några varv och skruva på olika parametrar innan man känner att idén är helt färdigtestad.

Beroende på vilket mål man vill nå och vilken typ av business man har går de där olika stegen olika snabbt. När man har kommit fram till ett resultat lägger man antingen ner testet eller så skalar man upp i större skala.

Det som skiljer amatörerna från proffsen här handlar egentligen inta om att gå igenom processen utan att veta när en idé är uttömd och när den behöver skruvas mer på. Ibland slänger vi bort bra idéer för att vi inte har testat dem under tillräckligt lång tid och ibland håller vi liv i saker alldeles för länge.

Så vad har det här med livet att göra?

Jag började ju den här posten med att prata om Growth Hacking som livsfilosofi och nu är det väl dags att jag kommer tillbaka till det.

Som jag ser det så är vår fixering vid Lyckad vs Misslyckad något som egentligen saboterar för oss själva eftersom det inte riktigt är så livet fungerar och genom att applicera growth processen på själva livet ger vi oss lite mer slackutrymme helt enkelt.

Jag väljer att se livet lite som en process där man testar olika idéer, skruvar på dem mer eller mindre länge och sedan väljer om man vill gå vidare med dem eller inte. Om man jämför med vetenskapen så är det ibland ett oräkneligt antal misslyckade experiment som leder fram till något riktigt lyckat.

Att misslyckas är alltså inte egentligen ett misslyckande utan bara ett steg i vår ständiga utveckling. Och för mig är det ett mycket mer positivt förhållningssätt att se på livet. Det går helt enkelt inte att misslyckas eftersom varje misslyckande bara är en lärdom.

Just nu får det här symbolisera min personliga målbild. Det är hitåt jag rör mig och jag gör olika experiment på vägen dit.