Time flies

November kan vara bästa månaden av alla att springa ute… 😍 #lonesomerunners #älskalöpning #november

Ett inlägg delat av Anna Råström (@raftsjo)

Redan slutet av november. Vart tog tiden vägen??

Det är sant alltså att tiden går fort när man har roligt och då är det ändå november vi pratar om. Årets mörkaste månad.

Reportageresa

Månaden har förvisso till största delen bestått av jobb. Jag gjorde min första egna lilla jobbresa förra veckan till Göteborg där jag skulle göra ett reportage för en kundtidning.

Det var superkul och  jag fick nog lite blodad tand trots att jag inte gjort så många reportage på sista tiden. Så är det nån som vill anlita mig för intervjuer eller reportageskrivande får ni hojta till!

Och Crossfitkurs

Jag har också gått en crossfitkurs och lärt mig allt (nja sanning med modifikation) om teknik för olika lyft etc. Det var kul så nu har jag skaffat ett två-gånger-i-veckan-kort där och längtar redan efter nästa pass.

Jag körde ett pass förra tisdagen som tydligen helt tog musten ur mig för först fick jag jordens värsta träningsvärk, sen gick jag och blev tokförkyld. Jag hoppas verkligen att den här förkylningen går över snart för jag vill ju tillbaka och träna igen!

Nä, jag kan inte hålla på och uppdatera så här sällan, blir alldeles för mycket att skriva då. Får återkomma lite oftare faktiskt.

Nu ska jag påbörja ett nytt litet projekt som ska bli superkul. Återkommer om det inom kort!

En månad som frilans

Härliga höst

Shit vad tiden går fort när man har roligt. För en månad sedan sade jag upp mig och började frilansa och det känns som om det har gått en evighet sedan dess. Så här kommer några reflektioner.

Allt går snabbare

Jag är en rastlös själ och tycker inte om när saker tar tid. Jag gillar utmaningar, deadlines och att kasta mig in i saker. Och nu som min egen får jag verkligen möjlighet att göra just det!

När jag satt som anställd på en marknadsavdelning kanske det var ett roligt projekt om året att rodda med och resten var liksom mest löpande underhåll (och kanske några kampanjer här och där). Nu roddar jag flera projekt och uppdrag samtidigt och älskar det!

Min tid är mer värd

Det jag uppskattar mest med att vara konsult är att mina uppdragsgivare verkligen respekterar min tid. Med tanke på att de betalar mig för den tid jag lägger ner så finns det ju kanske inte så mycket utrymme till att klämma in både det ena och det andra.

Som anställd blev jag ofta indragen på allehanda mer eller mindre relevanta möten och grejer men nu är det mycket tydligare vad jag gör, vad jag får betalt för och vad jag förväntas leverera. Passar mig såååå mycket bättre.

Ett av mina ”kontor”

Det är lättare att hitta uppdrag

Det jag trodde skulle vara svårast har hittills varit det lättaste och jag inser ju att jag är lyckligt lottad men att hitta uppdrag har varit mitt minsta problem.

Kombinationen innehållsexpert och growth hacker med spetskompetens inom paid social verkar vara superhet just nu och jag njuter av alla mina roliga uppdrag.

Många har jag fått via Linkedin eller olika Facebookgrupper och det dyker upp nya hela tiden, så många att jag faktiskt får tacka nej till en hel del.

Jag jobbAR BÄST MED LJUD

En till positiv grej med att frilansa är att jag får byta arbetsplats hela tiden och jag har märkt att jag jobbar allra bäst med lite bakgrundsljud.

Sitter jag hemma måste jag ha musik på för att komma in i flow och allra bäst jobbar jag på café eller hotell där det är lite sorl (fast inte om det blir FÖR högljutt)

Man kan aldrig få för många pennor…

Shit pommes frites! Imorgon är det november. Ska bli kul att se vad som händer då 🙌

Hur överlever man november?

Snart är årets mörkaste månad här (ja imorgon är det ju vintertid också…) December är ju ändå rätt ljust med alla julbelysningar och kanske har det kommit lite snö också men november brukar vara den värsta mörkermånaden.

Själv är jag ganska känslig för ljusbristen och brukar rätt ofta bli lite deprimerad så här års. Men jag har mina knep.

Rutiner

Rutiner är viktiga för att inte ramla ner i depphålet. Att äta, träna och sova med viss regelbundenhet är superviktigt!

Och jag gillar rutiner men jag är ganska dålig på dem. Därför försöker jag att planera in så mycket som möjligt i min kalender. Om jag skriver ner saker på papper kommer jag ihåg dem bättre och har lättare att följa min plan.

Så här mysigt kan det se ut på mitt hemmakontor. Lite ljus gör susen!

Motion

Jag MÅSTE röra på mig för att må bra så motion är A och O, dessutom blir alla andra rutiner enklare att följa om jag tränar regelbundet så det är stommen i det hela. Allra bäst blir det om jag tränar ute i friska luften så jag kommer planera in minst två löppass i veckan under november, resten blir inne på gymmet.

Jag funderar också på att köra en Yogachallenge och yoga varje dag.
I augusti körde jag ju en runstreak men jag vet att jag absolut inte kommer hinna springa varje dag i november (har alldeles för mycket jobb inbokat) men yoga kan man ju göra inomhus och det behöver ju inte vara mer än 10 minuter om dan tänker jag. Ska fundera lite på det, har ju nån dag på mig.

Sömn

Om motion är viktigt så är sömnen livsviktig! Och faktiskt det jag har svårast att få till. Måste försöka hitta en vettig rutin som gör att jag sover bra.

Att äta några ZMA på kvällen brukar vara ett bra recept för att sova gott, liksom att träna (lagom sent) kvällstid.  Undviker alkohol för då sover jag som en kratta och så måste jag bli bättre på att gå och lägga mig i tid.

D-vitamin

Jag har knaprat D-vitamin sedan slutet av augusti och tänker hålla på till maj minst! Sedan jag började äta D-vitamin har jag iallafall minskat ner lite på den där allra mest förlamande tröttheten som brukar komma smygande fram  mot eftermiddagen.

Nåt att se fram emot

När det är som mörkast och eländigast är det bra att ha nåt att se fram emot så jag har bokat in en hel massa saker i november.

Förutom mina jobbuppdrag (som jag ser sjukt mycket fram emot! ) så har jag bokat in följande:

  • En crossfitkurs
  • Middag med bästa tjejerna
  • Två nätverksträffar!
  • En Londonweekend

Det var väl det. Hur gör ni för att överleva novembermörkret?

Tips från coachen – så får du in emojis när du skriver på datorn 😄 🙌

Jag älskar emojis! Är ett stort fan och skriver ibland hela meningar i emoji  (är det ett eget språk?).  Men ofta när jag skriver längre texter sitter jag vid datorn och det kan ju hända att man vill smyga in ett par emojis här och där 💻.

Men hur gör man? Finns det kortkommandon man kan använda? Klipp och klistra kanske?
Ett tag för längesen brukade jag mejla emojis från telefonen till mig själv, kopiera dem och klistra in. Men så himla omständigt 🙄.

Tills jag hittade emojikeyboard! Där finns alla emojis och det är bara att klicka på vilka man vill ha så kopieras de till urklipp och man kan använda dem i vilket sammanhang som helst (kom ihåg, inget sammanhang är för seriöst för en emoji 😜).

Secret tips: emojis i Facebookads brukar få lite bättre CTR än genomsnittsannonsen…. 🤫

Canva - verktyg för att skapa bilder i sociala medier

MIna bästa gratisverktyg

Jag använder en himla massa olika verktyg i mitt dagliga jobb och skulle jag betala för dem alla skulle jag förmodligen vara  ruinerad vid det här laget.

Förstå mig rätt, jag har inga problem med att betala för verktyg men gratis är gott och har man inte en oändlig budget är gratisalternativen en bra väg att gå. Så jag ger er…

5 oumbärliga gratisverktyg 2017

Trello

Trello - digital todo-lista på speed

Jag vet inte hur jag skulle kunna leva utan Trello helt ärligt! Med Trello sköter jag allt från stora och komplexa projekt till min shoppinglista.

Trello är en superenkel app som finns både till datorn och telefonen och jag tror att det från början bara var tänkt som en digital todo-lista men sen har det utvecklats en del.

Designen påminner om en tavla som man sätter lappar på och sen kan man flytta dem mellan olika kolumner, och just det användarvänliga gränssnittet är det jag gillar bäst med Trello.

Som sagt; Oumbärlig!

Pexels och Pixabay

Jag är inget jättefan av Stockbilder och tycker att riktiga egna foton slår Stockbilder i nästan alla fall men ibland behöver man en bild till en presentation eller bakgrundsbild eller nåt annat och då är Pexels och Pixabay superbra alternativ.

Det finns såklart inte lika mycket att välja på som hos de stora bildbyråerna men det är gratis och bilderna håller väldigt bra kvalitet.

Canva

Canva - verktyg för att skapa bilder i sociala medier

OMG! Jag älskar Canva, det är bildredigering för sociala medier på speed!

Det kan hända att jag älskar Canva mer än Trello, det är iallafall fajt om segern däremellan. Om du på något sätt jobbar med Instagram, Facebook, Youtube eller bloggar till exempel är Canva det ultimata verktyget för att skapa snygga bilder.

Inte nog med att det finns formatmallar för allt (inklusive Youtube Channel art och Facebook ads) utan det finns massor av bra grafik och snygga saker att använda. Verktyg och inspiration i ett liksom.

Slack

Slack - en blandning mellan chatt och mejl

Slack är det bästa sedan internet uppfanns typ. För dig som avskyr mejl som pesten (hand upp 👍🙌🖐 )  är Slack det bästa samarbetsverktyget.

Alla dokument sparas, det är sökbart, går att integrera med en massa andra appar (som Trello till exempel) men formatet är mer chatt än mejl. Inga fler oändligt långa mejlkedjor alltså.

Hallelujah!

Jag har massor av fler verktyg att tipsa om men nu lockar säsongsavslutningen av världens bästa serie ever (Halt and Catch Fire )så over and out. I’ll be back…

Livskvalitet

På söndagar springer vi, jag och mannen, tillsammans. Ibland blir det femkilometersspåret i Rudan, ibland tiokilometersspåret och nån gång ibland ett annat femkilometersspår med lite mer terrängkänsla.

Förra veckan hittade vi dock ett nytt spår att testa. Det skulle nämligen vara tävling i Rudan där vi oftast springer och eftersom vi inte hade lust att krocka med alla tävlingslöpare så åkte vi en bit längre bort för att testa Hanvedens trailspår.

Och vilket fantastiskt spår! 5 km underbar trail med allt från kalhygge och stora vattenpölar till lövskog, barrskog och stora partier med ren stenhäll.

Fram till spåret var det ca 1,5 km elljusspår, sedan började 5-kilometersrundan och så var det 1,5 km tillbaka dit vi hade parkerat bilen så totalt blev det en runda på ca 8 km.

Självklart bestämde vi oss för att köra den rundan som stående söndagsrunda och det var med glädje jag drog på mig löparkläderna i morse för att ge mig ut.

Eftersom jag har varit lite risig några dagar (lite migrän och yrsel) tog jag det extremt lugnt och njöt mest av att vara ute i naturen. Dat var lagom kallt (typ 3 grader) med lite is här och var på vattenpölarna, men springer man i ullstrumpor är det bara skönt att plumsa i lite då och då.

Jag tror att vi var ute i en timme ungefär och det var sjukt härligt!

Efter löpningen drog vi till Hökis och fikade varsin bulle på världens bästa bageri – Konditorn och Bagarn (deras bullar är to die for!) och sen handlade vi lite grejer till middagen.

Nu ligger jag i soffan och softar lite innan jag ska laga en smarrig pasta med oxfilé och kantareller. Helt värdig söndag med andra ord.

trailstig i Haninge

skogsstig

Det där livet…

Det är konstigt hur det är, vad man tänker sig och hur det blir?

För några månader sen var jag arbetslös, deprimerad och ville inget hellre än att få ett nytt jobb. Jag kände mig värdelös och oönskad på arbetsmarknaden.

Snart 40, är livet slut då?

Ja, jag tänkte så på allvar, trots att det nästan är ett helt år tills jag fyller 40 och jag knappt känner mig som vuxen och folk brukar höja på ögonbrynen när jag berättar hur gamla mina barn är (9 och 14).

Men efter många intervjuer där ingen kändes riktigt hundra, ett oändligt antal träffar med rekryterare, ett stort gäng personlighetstester, logiska tester, arbetsprov och förutsättningslösa möten så hade jag nästan gett upp hoppet om att det fanns en plats där jag kunde passa in.

Kände mig lite sådär så jag köpte en gul tisha #ootd #gultärfint

Ett inlägg delat av Anna Råström (@raftsjo)

Jag gillar ju att jobba.

Att skapa, att få saker gjorda, att analysera, planera och genomföra är vad jag går igång på. Både att måla med den breda penseln, drömma och vara visionär, men också genomförandet: att sätta realistiska tidsplaner, mål och börja göra. Men tydligen fanns det inte en enda arbetsplats som hade behov av just det, just då.

Eller så var jag helt enkelt för dålig på att sälja in mig, jag är ingen säljare direkt, vilket är den direkta orsaken till att jag inte hade gjort slag i saken och börjat frilansa trots att jag funderat på det i åratal.

Men….

…jag tog nya tag. Skrev ett inlägg på Linkedin som blev i det närmaste viralt, och blev bjuden på ännu fler förutsättningslösa möten och intervjuer. Träffade fler människor, rekryterare och arbetsgivare och var på en riktig knockoutintervju med ett gäng som jag kände att jag verkligen klickade med.

Tyvärr blev det inget med den byrån heller, vilket jag mest tror beror på dålig tajming och att de var ute efter en helt annan profil just då.

Men jag hade satt en deadline. Innan 1 september skulle jag ha ett nytt jobb. Jag som älskar hösten skulle inte vilja gå en hel lång höst utan ett enda projekt att se fram emot.  Så jag gick på mina intervjuer och fick till slut ett par erbjudanden varav ett som jag tackade ja till.

Bra första jobbdag avklarad. Det här blir awsome tror jag 👍

Ett inlägg delat av Anna Råström (@raftsjo)

Och det var början på nästa steg…

Jobbet var på en byrå inom digital kommunikation. Inget ont om dem egentligen men det var en sån total felmatchning att det inte hade kunnat gå annat än illa. Redan när jag kom in första veckan kände jag att det verkligen inte var stället för mig.

Och jag som hade kämpat så hårt för att äntligen få ett jobb blev ännu mer deprimerad. Så ville jag ju inte ha det.

Så jag inventerade mig själv och min kunskap. Insåg att om byrån där jag var konsult kunde sälja mina tjänster till kunder så kunde jag väl göra det själv. Hur svårt kan det vara liksom?

Sen kontaktade några av mina kontakter på Linkedin, frågade helt enkelt om de hade något behov av mina tjänster (utan att sälja, jag är fortfarande ingen säljare). Hade några möten med olika potentiella uppdragsgivare och hittade ett par lovande.

 Sen sa jag upp mig

Nu har jag frilansat i några veckor så jag kan ju inte direkt säga något insiktsfullt om hur det är men för första gången på länge, eller kanske någonsin, känner jag att det finns en plats för mig.

Jag har två löpande uppdrag och ett stort antal mindre. Jag har fått så många förfrågningar om olika saker att jag har haft lyxen att kunna tacka nej till sånt som inte känns helt hundra i magen.

Idag blir jag till och med kontaktad av folk jag inte känner som vill träffas och ge mig uppdrag. Helt surrealistiskt och inget jag hade kunnat föreställa mig i min vildaste fantasi då jag för 3 månader sedan kände mig värdelös och utestängd från jobbmarknaden.

Och nu är jag lycklig

Idag jobbar jag  mer än jag någonsin har gjort, men bara med saker jag är intresserad av och tycker är kul.  Jag får massor av nya kontakter, lär mig nya saker varje dag och får nypa mig lite i armen för att jag känner mig rik. Rik för att jag får möjligheten att själv styra över vad jag vill göra, hur mycket jag vill göra och på vilken nivå jag vill leverera.

Idag har jag jobbat i en igloo med vattenfall utanför. Hur coolt??

Ett inlägg delat av Anna Råström (@raftsjo)


Jag vet också att det är upp till mig själv att planera för framtiden, att ge mig själv en lön, sätta av för pension och planera om jag vill ha nån semester i år, och jag vet också att jobben kanske plötsligt sinar och då behöver jag ha en buffert.

Men vet ni vad? Det gör mig inget. För har jag tagit mig såhär långt så vet jag att jag klarar mig oavsett vad som händer.

Just nu hoppas jag på det bästa men planerar för det värsta. Nån gång vänder det säkert men det är ok. För man vet ju aldrig vad som händer i livet.